[O2] Dłuższy piąty bieg - jak to wygląda ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pafigo79
    Ambiente
    • 2016
    • 121
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Kwasny Zobacz wpis
    Witam.
    Prześledziłem dokładnie cały temat, i już miałem zamawiać koła na 0,67 bo myślałem że mam skrzynie JHT i tu zrodził się problem. Proszę o pomoc czy do skrzyni o numerze 02T 301 103 AC GX2 Seat Altea zamontuje koła 35/52
    02T 311 158 Q 52 ząb;
    02T 311 361 AB 35 zęby, zamiennik 02T 311 361 C , 02T 311 361 AT
    Nigdzie nie mogę znaleźć jakie ma skrzynia ma przełożenie. Z góry dzięki za pomoc.
    35 zębów / 52 zęby daje 0,673

Komentarz

• Kwasny
      Classic
      • 2018
      • 20

To jakie numery kół, aby pasowały do tej skrzyni i aby przełożenie było 0.67.

Komentarz

• pafigo79
        Ambiente
        • 2016
        • 121
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

To jakie numery kół, aby pasowały do tej skrzyni i aby przełożenie było 0.67.
        Takie jak sam znalazles:
        02T 311 158 Q 52 zęby;
        02T 311 361 AB 35 zęby, zamiennik 02T 311 361 C , 02T 311 361 AT

przełożenie to ilosc zębów jednego koła podzielona przez ilosc zębów drugiego koła (znak "/" lub ":" to znak dzielenia, ilorazu)

Komentarz

• pejo
          Rider
          • 2010
          • 286
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Proszę o pomoc czy do skrzyni o numerze 02T 301 103 AC GX2 Seat Altea
          Numer który podałeś to nie jest numer skrzyni biegów. To jest numer obudowy skrzyni biegów. Jaką masz skrzynie to znajdziesz w książce serwisowej?, wlepce w bagażniku lub po numerze VIN.

Komentarz

• Kwasny
            Classic
            • 2018
            • 20

Dzięki za pomoc, jutro sprawdzę. Koła lepsze będą org. VW czy Antonio.

Komentarz

• adi007
              Classic
              • 2018
              • 9
              • Audi

Koła zamienione na 0.67
              komfort jazdy nieporównywalny do tego co było
              Elastyczność trochę ucierpiała ale moim zdaniem nie wiele.
              Spokojnie jedzie się 130km/h obrotów 3200
              Polecam ta modyfikację jak lubi ktoś przycisnąć

Komentarz

• pafigo79
                Ambiente
                • 2016
                • 121
                • Octavia II combi (1Z5)
                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Niestety ta modyfikacja otwiera nowe bo się skodziną częściej w trasy lata...

żeby nie bujało przy predkości 140 -160 jak się tiry mija:
                - to na tyle mam najtwardsze sprężyny
                -Flelgi to mam ET 38.(15)...myśle już o ET35 (16)...dodatkowo maksymalnie szerokie aby samą opone usztywnić (ale w normach producenta)
                żeby ciszej:
                -wyciszenie maski (mata +uszczelka podszybia na przednim pasie)
                - i dzisiaj kończe wyciszanie kufra...2mm alubutly (kurcze tam wszędzie gołe blachy)
                żeby wygodniej:
                -podłokietnik
                - obszyta skórą kierownica (jak sie trafi multi funkcja to bede zamieniał)
                -skórzana gałka, mieszek i ręczny
                -schowki od eleganca (gora deska i pod przednimi fotelami)
                żeby dzieciaki nie zmasakrowały wnętrza:
                -pokrowce na miarę (te AD polecam ładnie leżą)

w planach:
                wyciszenie drzwi tył/przód -(domówiłem alubutylu)
                jak alubutylu będzie mało to pojdzie kolejna warstwa pianki lub gąbki
                przyciemnianie szyb
                marzy mi się android radio od majfriendów, multi funcyjna kierownica i ogrzewanie foteli....no i 2,5 mpi
                (ale to w lotka trzeba zagrać jak ktoś mógłby podać numery )

Komentarz

• bodu
                  Classic
                  • 2018
                  • 1

Zamieszczone przez Patryk Zobacz wpis
                  No faktycznie. Szkoda ze jeszcze nikt nie rozkminil tego przełożenia 0,70 czy 0,71 znalazłem takie zębatki chyba w dislu były
                  witam są zębatki o takim przełożeniu w jednym jedynym samochodzie przełożenie 36/51 pozdrawiam

Komentarz

• Patryk
                    Drive
                    • 2017
                    • 70
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

No to jak kończę swoją historie. Założyłem 2 zestaw od antonio, tym razem cały razem z łożyskiem i wszystko jest git. Czy poprzednie koła były jakieś wadliwe czy winne było stare(oryginalne) łożysko? Tego nie wiem i sie nie dowiem. Mechanik do końca upierał sie ze łożysko nie ma nic do tego jednak na tym wszystko jest ok, wiec wnioski wyciągnijcie sami. Ja jednak z doświadczenia radzę zakładać komplet aby uniknąć niepotrzebnego stresu. Zabezpieczenia chyba zostały stare, przynajmniej tak powiedział majster.
                    Co do sprzedawcy kół Antonio to jaknajbardziej polecam. Napisałem maila z reklamacja to następnego dnia rano był telefon ze nie podważają naszych odczuć akustycznych i już wysłaniem mi drugi komplet kół a ja mam pierwszy komplet spakować i im odesłać. Naprawdę mozna z gościem robic interesy.
                    teraz tak jak kolega pafigo79 pisał, czas na dalsze zmiany: sprężyny już wymienione, geometria zrobiona, lato na 16” założone. Zaraz zamawiam matę na maskie i strasznie mnie korci przyciemnienie szyb łącznie z przodem troche. I jakieś logo na gril musi wlecieć tylko muszę sie rozejrzeć na forum. Już nie rozpisuje sie bo to nie temat o tym.
                    Podsumowujac: zakładajcie śmiało koła od Antonio razem z ich łożyskiem. Sprzedawcy sie nie bójcie bo w razie niezadowolenie bez problemu mozna sie z gościem dogadać.
                    powodzenia w modzeniu, a kłaniam sie nisko koledze pafigo79 za poświęcony czas, chęci i wsparcie.

Komentarz

• Marcin_med
                      Ambiente
                      • 2015
                      • 148

No to jak kończę swoją historie. Założyłem 2 zestaw od antonio, tym razem cały razem z łożyskiem i wszystko jest git. Czy poprzednie koła były jakieś wadliwe czy winne było stare(oryginalne) łożysko? Tego nie wiem i sie nie dowiem. Mechanik do końca upierał sie ze łożysko nie ma nic do tego jednak na tym wszystko jest ok, wiec wnioski wyciągnijcie sami. Ja jednak z doświadczenia radzę zakładać komplet aby uniknąć niepotrzebnego stresu. Zabezpieczenia chyba zostały stare, przynajmniej tak powiedział majster.
                      Co do sprzedawcy kół Antonio to jaknajbardziej polecam. Napisałem maila z reklamacja to następnego dnia rano był telefon ze nie podważają naszych odczuć akustycznych i już wysłaniem mi drugi komplet kół a ja mam pierwszy komplet spakować i im odesłać. Naprawdę mozna z gościem robic interesy.
                      teraz tak jak kolega pafigo79 pisał, czas na dalsze zmiany: sprężyny już wymienione, geometria zrobiona, lato na 16” założone. Zaraz zamawiam matę na maskie i strasznie mnie korci przyciemnienie szyb łącznie z przodem troche. I jakieś logo na gril musi wlecieć tylko muszę sie rozejrzeć na forum. Już nie rozpisuje sie bo to nie temat o tym.
                      Podsumowujac: zakładajcie śmiało koła od Antonio razem z ich łożyskiem. Sprzedawcy sie nie bójcie bo w razie niezadowolenie bez problemu mozna sie z gościem dogadać.
                      powodzenia w modzeniu, a kłaniam sie nisko koledze pafigo79 za poświęcony czas, chęci i wsparcie.
                      A nie mowilem

Komentarz

• pafigo79
                        Ambiente
                        • 2016
                        • 121
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Nie zapomnij dodac ze na czas reklamacji miales stare kola co upewnilo cie ze lozysko podwojne i remont mechanika nie powoduje tego szumu....te 0,2 mm miedzy lozyskiem a kolem zebatym to naprawde duzo..to tak jakby tam karteke papieru wsadzil...taki luz przy tych obrotach moze byc powodem halasu...Wiec Antonio montujemy tylko z ich lozyskiem (na swiecie nie ma darmowych obiadkow )

Komentarz

• Patryk
                          Drive
                          • 2017
                          • 70
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Dokladnie tak. Szkoda ze nie mam kawałka garażu wtedy nie był my zdany na łaske majstra
                          ps. Mata na maskę już zamówiona teraz wleci jeszcze guma do bagażnika tylko muszę znaleźć coś sensownego i znaczka na maskie i klapę i logo ocp

Komentarz

• Kwasny
                            Classic
                            • 2018
                            • 20

Można poprosić na pw namiary na sprzedawcę kół Antonio. Mam pytanko do osób którzy sami montowali, jaki bieg był w skrzyni wrzucony podczas wymiany kół. Z góry dzięki.

Komentarz

• Kwasny
                              Classic
                              • 2018
                              • 20

Przepraszam, że pisze posta pod postem ale dzwoniłem do goscia co sprzedaje koła Antonio i powiedzia,ł że Antonio nie produkuje kół 35/52 (0.67) tylko 37/52 (0.74), więc wypada kupić tylko org. VW czy jest jeszcze jakiś producent.

Komentarz

• Marcin_med
                                Ambiente
                                • 2015
                                • 148

Można poprosić na pw namiary na sprzedawcę kół Antonio. Mam pytanko do osób którzy sami montowali, jaki bieg był w skrzyni wrzucony podczas wymiany kół. Z góry dzięki.
                                Luz

Komentarz

• Kwasny
                                  Classic
                                  • 2018
                                  • 20

Dzięki wielkie.

Komentarz

• pafigo79
                                    Ambiente
                                    • 2016
                                    • 121
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

byle nie 5, bo wtedy pierscien synchronizatora jest przesuniety ..i nie wiem czy wtedy tak latwo wybierak da sie zdemontowac

Komentarz

• Kwasny
                                      Classic
                                      • 2018
                                      • 20

Tak się domyślałem że najpewniejszy będzie luz, dzięki za szybką odpowiedź. Szkoda że Antonio nie robi przełożenia na 0.67, trzeba będzie kupić w ASO.

Komentarz

• Patryk
                                        Drive
                                        • 2017
                                        • 70
                                        • Octavia II combi (1Z5)
                                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Antonio ma koła 6 biegu do tourana ale musisz dokładnie sprawdzić numery może akurat! Ja zadzwoniłem do sprzedawcy i mi powiedział ze to nie piątka i na miejsce piątku nie będzie pasować ale nie wiem czy mnie dobrze zrozumiał a tych kół nie potrzebowałem wiec nie darzyłem tematu!
                                        gosc nie robi problemów z reklamacjami i zwrotami wiec może warto zaryzykować i przymierzyć

Zobacz ofertę: Komplet kół zębatych 6-tego VW Touran 35:52 http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6738372826
                                        Ostatnio edytowany przez Patryk; 43186.

Komentarz

• Kwasny
                                          Classic
                                          • 2018
                                          • 20

Rozmawiałem z gościem i powiedział, że 6 z turana to inne koła chodź numer ten sam oprócz litery. To jak wróżby z fusów, więc najprawdopodobniej kupię org., ale podpytam gościa w ASO, czasem wiedzą ciekawie rzeczy.

Komentarz

• pafigo79
                                            Ambiente
                                            • 2016
                                            • 121
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Rozmawiałem z gościem i powiedział, że 6 z turana to inne koła chodź numer ten sam oprócz litery. To jak wróżby z fusów, więc najprawdopodobniej kupię org., ale podpytam gościa w ASO, czasem wiedzą ciekawie rzeczy.
                                            Zobacz w Etce czy te same lozysko podwojne jest w obu skrzyniach (wtedy rozstaw walkow jesz taki sam )., jeszcze czy synchronizator jakis podobny...Moze Antonio poda wymiary wew swoich kol, jak i grubosc...warto zobaczyc bo przebicie w cenie jest spore

Komentarz

• Kwasny
                                              Classic
                                              • 2018
                                              • 20

Poszperam w ETCE. W ASO komplet ma 1,080 zł czyli 400 drożej od Antonio.

Komentarz

• Kwasny
                                                Classic
                                                • 2018
                                                • 20

Panowie znów problem, poszedłem dziś zamawiać części, i okazało się że moja skrzynia po vinie to JHV czyli koło 5 biegu ma przełożenie 40/47 czyli 0.85. Gość w ASO nie wiedział czy koła mają taką samą średnicę osadzenia i czy są zamienne. Numer jednego kola 02T 311 158 R. Drugie pytanko jakie przełożenie ma główny wałek, czy takie jak JHT. Z góry dzięki za pomoc.

Komentarz

• pafigo79
                                                  Ambiente
                                                  • 2016
                                                  • 121
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

To wlasnie caly ten watek jest o tym ze kola od innych skrzyn pasuja do tej skrzyni....masz wersje omowione z przelozeniem 0,74 i 0,67. Po VIN zawsze wyskoczy mu 0,85 bo takie kola masz oryginalnie zamontowane (Skoda nie oferuje doboru przelozen wiec tu koledzy szperali i znalezli, zinwestowali, przetestowali i codziennie testuja)...ze tak powiem wszelkie watpliwosci pana z ASO zostaly rozwiane. Kto nie wierzy niech nie ryzykuje moda. U mnie dziala 0,67. Jedyne problemy mozna miec z gwarancja (ale to jakies ukryte wady materialowe ze sie zab ulamie czy cos w ten desen) w ASO na te kola bo nie sa przewidziane do tej skrzyni. Z tego tez powodu pewnie ASO te nie bedzie chcialo sie bawic w wymiane.
                                                  Nie masz wiedzy, nie ufasz forumowiczom -ufasz ASO , nie zamieniaj, inzynierowie Skody wybrali najlepsze przelozenie z mozliwych, nie moga sie mylic ...tylko czemu mam korozje w klapie.
                                                  Ostatnio edytowany przez pafigo79; 42586.

Komentarz

• Kwasny
                                                    Classic
                                                    • 2018
                                                    • 20

Dzięki za szybką odpowiedź. Też tak myślałem,że pasuje, ale gość robił oczy że można coś takiego zrobić. Więc idę zamawiać. Jeszcze raz dzięki.

Komentarz

Pracuję...